ny-baner-ttt-2.gif

 

Start. Grå jako.  Gojköp.  Om oss.  Bilder.  Artiklar.  Bus.  Bloggen.  Länkar.  Uppdateringar.  Gästbok.   Slutord.

 

1 januari.

Nytt år och vi går mot ljusare tider!

13 timmar tills väckarklockan ringer.

6 dagar kvar till nästa V75 omgång.

12 dagar kvar till tandläkaren.

På julafton när tjocka släkten satt framför kalle anka och käkade knäck, upplyste jag de om att tandläkarna kommer att ha mycket att göra efter jul då plomber har en förmåga att lossna när man äter knäck. 5 minuter senare så ja just det, kul va?

19 dagar kvar till Grand Canaria.

90 dagar kvar till säsongstart

2781 dagar kvar till pension.

Köpte Lightroom för ett tag sedan men var tvungen att lägga ner då jag inte fattade så mycket, ganska likt Photoshop men fick ingen ordning på bilderna har nu har köpt en vettig bok

( Lightroom från början)

Mycket att lära men kul. Innehåller också en online videokurs på 5 timmar vilket är vettigt då jag ibland har svårt för att läsa in information. Lekt lite med en vanlig skitbild tagen i morse på Gålö.

originalwe-3550w.gif

Originalbilden.

aaaaa22222222222-3550w.gif

ggggggggh-3550w.gif

aaaaa-3550w.gif

ggtrtrtr-3550w.gif

gggfgeeerr-015webb.gif

Lekt lite med en gammal bild. LR,Bara börjat peta lite i det, mycket kvar att lära. Var en boj i bakgrunden som förstörde originalbilden.

gggfgeeerrk-1126dfghjkweb.gif

hjfjfjfjgjgjgjuu776etytyerghfhhjhj.jpg

Bläddrat lite i gamla fotoalbum och hittade den här bilden. Sommaren 1960 och jag ska strax ta mitt första steg utan att hålla i mig i någonting, fast jag var spik nykter mins jag ingenting av det utan har fått det berättat för mig av mina föräldrar.

Ny resa beställd. 25 november bär det av till Vietnamn.

Timmermansgatan-10webbdf.gif

Timmermansgatan 10.

Bilden är från 1879 Min mormor föddes i den vita överbyggnaden 1899.
Jag är minst 6 e generationen som är född på söder på min mammas sida, kanske mina förfäder tjuvfiskade i Fatburssjön som fylldes igen på slutet av 1850talet.

23/03

För 3 veckor sedan vaknade jag en söndag och hade skitont bakom ena skulderbladet., typ som man sovit men armen i kläm, något som händer ibland och som går över på ett par timmar eller max en dag. Nu gick det inte bort av sig själ så efter en vecka sjukskrev jag mig och kontaktade en Naprapat. Han konstaterade att en muskel hade krampat jag fick 2 behandlingar där han bla körde med någon slags massage grej som typ hamrade på den krampande muskeln så blodcirkulationen skulle börja fungera i den. Det blev bättre efter de två behandlingarna men ej helt ok. Jag skulle återkomma om det inte läkte ut av sig själv. Kändes så där då en behandling kostade 690kr. Nätterna har varit värst då jag legat och snurrat i sängen för att hitta något läge då det inte gör ont. Fick en ide! Som visade sig vara kanon mot den djävla muskeln.


Det funkar! Nästa symtomfri efter att jag kört några behandlingar på mig själv. Har sovit en hel natt för första gången på 3 veckor.

Varit på landet i helgen och fixat i ordning i helgen och jag vann som vanligt.

 

Tog en söndagspromenad i skogen med mitt makro objektiv på jakt efter vårtecken.

tussilago111qw22.gif 

Hittade en liten Tussilago som fick sig en omgång i LR.

15/04

Här kommr 2 bilder. Före och efter LR.

gammalwebbedrh.gif

hornsberg11webb.gif

Tycker det är skitkul att fixa till skitbilder med LR.

Läser att vi är dåliga på att källsortera i Sverige, och då menas det att många inte bryr sig om att källsortera Det kan väll hända men då kan jag upplysa att svenskarna är mycket sämre på att källsortera än många tror då många som bryr sig och källsorterarar inte är riktigt kloka i huvet.

Låt mig berätta hur det ser ut i källsorteringsrummen eller miljörum/miljöstugor som de också kallas.

Jag har kört sopor och källsorterat mattrial sen 1980, Hushållssopor, tidningar, wellpapp, plåt, plast ja alla mattrial som ska källsorteras. Jag kan utan att ljuga påstå att det fins inte ett ända kärl i allmännyttans, vare sig i Svenska bostäder eller Familjebostäders miljörum i Stockholms kommun som bara innehåller det mattrial som det är avsett för.

Jag har varit i branschen ett tag, så jag har lite skinn på näsan när jag utan att ljuga nu ska berätta hur det ser ut i de så kallade miljöstugorna, Vi börjar med wellpappskärlen eller burar som också är vanliga. En del personer som kommer ner till ett miljörum lägger sina kartonger i avsett kärl men att först tömma de på frigolit, plast, m.m. är det inte många som begriper att man ska göra.

Vidare är det faktiskt inte ovanligt att när någon ska slänga en gammal säng med masonitbotten så ställer de sängen vid kärlet för brännbart. Och så långt är det rätt. Men sen monterar de bort masoniten knäcker den till mindre bitar och lägger de i kärlet avsett för wellpapp? Jag kan inte hur jag än försöker analysera vad som försiggår i huvet på de personerna förstå hur de har kommit fram till att ta det beslutet?  

Sen har vi glas. Färgat och ofärgat blandas i alla kärl. Vissa personer är halvdumma i huvet och slänger glödlampor, lysrör och trasiga speglar i kärlen, sen finns de folk som är ännu dummare som slänger sitt trasiga porslin i kärlen? Det är faktiskt ett ganska vanligt beteende i miljöstugorna. Men även restaurangerna. Jag kan säga utan att ljuga att 95% av glaskärlen i  restaurangernas soprum i Stockholm  innehåller  krossat porslin. Nästan alla resturanger har en hink vid disken där serveringspersonal kan slänga trasigt porslin, när den sedan är full så töms den om de har tillgång till kärl avsedda för glas i det kärlet.

Pappersförpackningar finns det kärl för och där hamnar många pizza kartonger, och så längt är det rätt men säkert över hälften av dem innehåller kanterna från pizzan som somliga finner besvärliga att äta, övriga förpackningar så är det många som finner det mycket besvärligt att först tömma ur eV gammal mjölk innan man kastar de i kärlen.

Många av de kärlen innehåller en kladdig degig massa bestående av mjölk, smör, yoghurt m.m. då många förpackningar är halvfulla av typ mjölk eller yoghurt.  Vaggan på en sopbil som man kör pappersförpackningar i är mycket grisigare och äckligare en vaggan i en bil som man kör hushållsopor med.

Snudd på hälften av tidningarna i tidningskärlen ligger i plastpåsar.

Plastförpackningar står det på vissa kärl och de är avsedda just för det och inget annat som t.ex. gamla utemöbler i plast, trasiga pulkor, och blomlådor, många gånger med jorden kvar.

 Kärl med skylt som det står metalförpackningar på är också bara till för just det, men snudd på alla innehåller också cyklar, båtmotorer, gräsklippare, rostiga grillar, halvfulla burkar med målarfärg m.m.

Det märkliga är att det är människor som bryr sig som ställer till det. De försöker göra rätt de har stått mitt i miljöstugan och tänkt, funderat och tagit dessa för mig helt obegripliga beslut?  Hur kan jag påstå det undrar ni? Jo för de som inte bryr sig slänger allt sitt skit i det första kärlet som de ser i stugan eller inte så ovanlig på golvet precis innanför dörren. Bryr man sig inte går man inte längst in i rummet och slänger sin masonitskiva i wellpappskärlet?

03/05

Blir inga ungar i år heller för Gunnar och Lisa vad det verkar? De har parat sig som tokar i 5-6 veckors tid, jag har byggt en ny holk som hon varit inne i och kollat lite men hon har bestämt att under badkaret är den bästa platsen att häcka, jag har fått hämta henne där så fort jag glömt att stänga badrumsdörren vilket sker ofta. Så 21 april närt jag kom hem från jobbet hade Lisa lagt ett ägg troligtvis under natten sittandes på sin sovpinne drygt en meter från burgolvet.

aggrora234.gif

De har fortsatt att para sig även om det inte är lika ofta längre men några mera ägg har det inte blivit.

Så det blev inget i år heller vilket är lite trist samtidigt som allt blir lättare i sommar om hon inte skulle fått ungar, så jag är lite kluven. 8 ägg har hon lagt sammanlagt och av de 7 första har ett varit befruktat.

lillen8-veckorwebb123fff.png

Det var Lillen som fyller 4 år 29 maj.

 

 Det sista ägget vet jag ej och kommer ej heller att få veta.

9 maj.

spar1webb.gif

Gammalt industrispår i Jordbro.

03/07

Semester och när de lovat regn och rusk stannar jag hemma, Men något regn och rusk har jag inte sett? Så åker nog ut till Gålö vilken dag som helst.

Men i dag blev det en promenad till

Slätmossen naturpark.

wwwefslaet.gif

litenwebb.gif 

4stycken var det i gräset med mamman, sen gick jag runt dammen och när jag kom tillbaka var det bara 3 kvar, Troligtvis någon av måsarna som tagit en, En knipa simmade omkring och hade bara en unge kvar de lägger 10-12 ägg i normala fall, inte många som når vuxen ålder i den dammen.

 

När man trycker på stavningskontroll i Word.


Kontrollera placeringen av inte,i en bisats placeras satsadverb i regel före det tempusböjda verbet

När det gäller den rådande sopkonflikten i Stockholm så tycker jag det i pressen så här långt har målats upp en bild av att AG och Stockholms vattens är the good guys och Stockholms sopgubbar är både lata och överbetalda och att allt handlar om märkning av nycklar.

När det gäller nycklarna så är det kunderna till Stockholms vatten som äger de. Om AG vill veta vad de går så är det bara att åka ut och prova sig fram, Vi har ingen skyldighet att visa AG vilka nycklar som går var. Vi har inte heller tagit bort några ursprungliga märkningar som Katarina Johansson på Stockholms vatten påstår, Det har aldrig funnits några märkningar av nycklarna som vi använder.  Vi har inte heller motsatt oss att AG tar reda på vad nycklarna går. (Men utan vår medverkan.) 

Vi lämnar in nycklarna till AG efter varje pass. Det är enligt transport inte vår skyldighet att medverka till att AG får den kunskapen.  Nu är det inte nyckelfrågan som är huvudfrågan som vi strejkar/sagt upp oss för utan det var droppen som fick bägaren att rinna över. I april skrev parterna, Transport och BA (biltrafikens arbetsgivareförbund.) under vårt avtal som sträcker sig över tre år, och då råder fredsplikt (Helt ok) men när AG helt plötsligt släcker fredspipan genom att börja pissa på oss och börjar rita om våra trakter (Gör de större med sänkt lön) Då har AG enligt mig brutit mot fredsplikten.

Vi Sopgubbar jobbar efter ett poänglönesystem vilket innebär att får du mer att göra får du mer i plånboken eller tvärt om, poänglönesystemet innehåller också ett belastningstak vilket innebär att AG inte kan lägga på oss mer jobb om taket är nått. poängsystemet är ett tillägg i miljöarbetaravtalet som går under bilaga C, något som fans i hela landet, men har tagits bort i kommun efter kommun. Nu används det bara i Sthlm något som AG vill kringgå. i kommuner det har tagits bort har det efter varje upphandling (Vart 5e år) resulterat i att arbetsbelastningen för sophämtarna har ökat då kommunerna tilldelar kontrakten till de företag som lägger lägsta anbudet, vilket då resulterar i att det blir större trakter efter varje upphandling, (Och eller sänkt lön.)Bara titta på Malmö där sophämtarna i dag jobbar 10-12 timmar om dagen.

När det gäller vår lön så figurerar det lögner om den i pressen då det överdrivits ganska friskt då det påstås att vi tjänar 40-45 tusen i månaden, min traktlön ger mig ett snitt på 32 tusen vilket jag anser är skäligt för det skitjobb jag gör.

Efter första oktober är det meningen att min trakt kommer att bli ca 20% större, har sett förslaget samt att min lön kommer att hamna på lite drygt 27 tusen, och det ska jag tycka är ok för att poliser och städare har lägre lön en mig? Är jag en lat skurk för jag inte vill gå med på det?

När det gäller min arbetstid så kan jag påverka den själv, jag kan hålla ett högt tempo genom hela mitt pass och ta två kärl åt gången, jag har också sopkaruseller med 240 liters säckar på trakten vilka hämtas med en sopkärra, den kan jag lasta med 5-6 säckar åt gången (Skit tungt, men mitt val.) och då är jag klar för dagen innan 8 timmar gått. ( Gäller sommartid när det inte är meterhöga snövallar mellan alla trottoarer och vägbanan.) Det är väll ganska välkänt för alla stockholmare att någon fungerande snöröjning har inte staden råd/lust att betala för. Skulle jag jobba efter regelboken, ta ett kärl i taget, 2 säckar på kärran, promenera i lugn takt, ställa sopbilen på närmsta lastzon (Bara ställa sopbilen där det är lagligt att stå samt inte blockera vägen för medtrafikanter.) Då räcker inte 8 timmar till även om det inte är någon snö.

Vi vill också att vid entreprenörsbyte ska all befintlig personal följa med samt behålla sina trakter, Det är inte ok att sophämtare som kört samma trakt i kanske 20-25 år vart 5e år ska behöva oroa sig för att bli av med sitt jobb.  Vilket är fallet nu när det gäller Liselotte Löfs personal.

Vi framförde några önskemål till sthlm vatten när de skulle skriva upphandlingsunderlaget för de kommande 5 åren. Nämligen att i Stockholm arbetar sophämtarna efter bilaga c samt att vid entreprenörsbyte ska all befintlig personal följa med. Något som sthlm vatten inte tog någon hänsyn till. Lite trist att i pressen hela tiden läsa om att allt handlar om några djävla nyckelknippor

19990610_1561273667280320_8453816281934458118_n.jpg

                                                                Varför kan man inte vrida tillbaka tiden för?

Jag fattar inte jag fattar inte. Vad hände lilla Lisa min lilla tjej. Du var nyss här Jag kan inte sluta gråta lilla Lisa., varför varför?

 

Lisa hängde upp och ner vid fästet till sin gunga i taket då jag gav henne en bit äpple, hon tog fel på äpplet och ett finger och bet hårt så jag rykte undan handen och hon hängde kvar sen släppte hon och for i golvet. Hon pep några gånger sen blev det tyst.

 20170728_115004gunnarsdf.gif

Nu har vi bara varandra Gunnar, han märker att jag är ledsen och försöker trösta mig genom att pussas hela tiden.

 

 

 20170728_095655ASDFHJ.gif

Nu får du vila i frid här på Gålö.

DSC_0004-2.gif

Lisa 07-05-2004-28-07-2017.

 

Vet inte om jag vill ha hemsidan kvar längre? Hur som helst är det här det sista jag skriver här på länge.

20170824_112341webbdtyu.gif

 

Nu ångrar jag mig att jag gjorde den här förstoringen, blir påmind hela tiden att du inte är här mer.

Jag saknar dig så mycket.

Vill skrika rakt ut så högt jag kan, vill slå på något så knogarna blöder.

Det är så overkligt min lilla tjej är borta. Begravde henne på landet och rävdjäveln grävde upp henne.

Allt är skit har aldrig mått så här djävla dåligt.

08/09

Att förlora sin lilla vän.

Dagen vi alla fruktar kan komma plötsligt och oväntat,

Flera husdjur jag haft har gått bort Mårten min Katt blev 16 år gammal, han var dålig på slutet började andas tungt med ett sörplande ljud och kunde inte heller hålla sig ren själv, Beslutet jag tog att åka till veterinären var inte lätt men nödvändigt, han hade ont och var gammal han hade levt ett långt och vad jag tror ett bra liv.

 I väntrummet hos veterinären såg en av personalen att jag höll på att bryta ihop, så jag fick gå före i kön, vi blev placerade i ett litet rum och veterinären kom in och gav honom en lugnande spruta, jag klappade och kelade med honom. Någon minut senare började Mårten spinna, han hade inte ont längre Morfinet hade börjat verka, efter ett tag kom veterinären tillbaka och gav han den sista sprutan. Mårten fortsatte att spinna tills han tog sitt sista andetag i min famn.

Det var naturligtvis jätte jobbigt och jag var förtvivlad, men ändå han hade levt klart han var gammal och fick somna in för han hade ont.

Hans död kunde jag acceptera även om jag naturligtvis var ledsen.

Och nu Lisa min lilla Lisa hon blev bara 13 år. Hon hängde upp och ner högst uppe i taket i fästet till sin gunga, jag skulle ge henne en bit äpple, hon tog fel och bet mig i fingret, jag drog undan handen men hon bet sig fast och släppte fingret först när min hand var i midjehöjd, och hon for ner i golvet. Hon satt orörlig en kort stund sen pep hon två gånger som hon kippade efter andan jag tog upp henna och hon dog i min famn.

Så många tankar som gnager i mitt huve nu. Om jag inte hade äppelbiten i samma hand som jag skulle ta ner henne med så hade det inte hänt, Hon har tagit fel förut så varför, varför klantade jag mig nu? eller om jag dragit bort handen åt sidan så skulle hon hunnit få luft under vingarna och du skulle hon suttit i mitt knä och knaprat näbb nu. Varför, varför och om jag gjort si eller så, om,om,om

Sådana här tankar gnager hela tiden i mitt huve till ingen nytta då det inte går att vrida klockan tillbaka och på så sätt göra något ogjort.

Tiden läker alla sår, men i det här fallet kommer det att ta lång tid. Jag miste min första jako för länge sedan då jag kvävde honom när jag somnade på honom. Precis som med Lisa så hade han inte levt klart och det var jag som var orsaken till hans död vilket gör det omöjligt att acceptera den, även om minnet av honom sakta bleknar bort. Gunnar är min tröst nu på något vis märker han när jag blir ledsen och kommer och ska pussas,

Han sitter och skriker ibland, jag tror han ropar på Lisa?

När den värsta sorgen lagt sig ska Gunnar få en ny tjej, han ska inte behöva vara ensam resten av sitt liv, även om det just nu känns olustigt att byta ut Lisa mot en annan grå, Tror ni förstår hur jag tänker?

Min Lila Lisa förlåt mig, förlåt mig jag är så ledsen, så ledsen.

Husse.

14/09

 

Att Gunnar skulle få en ny kompis/tjej har jag väll aldrig tvekat om att jag ska fixa, nu blev det tidigare än jag räknat med, känner mig lite kluven, Jag menar att det inte känns riktigt ok att inte sörja Lisa längre tid innan jag skaffar en ny, vilket kanske är egoistiskt av mig då Gunnar inte ska behöva vara ensam hemma hela dagarna när jag jobbar. Men nu är hon här, och som en god vän sa, hon kan aldrig ersätta Lisa men hon kan vara ett plåster på såret.

kokoaas.gif

Koko.

Vem är då den här lilla damen?

Född januari 2016 i Ystad, vem som var hennes andra ägare efter uppfödaren är okänt.

2017-02-01 upptäckte en person en Grå jako i ett träd i en av Stockholms södra förorter. Personen stod vid trädet en timma för att se om någon ägare skulle dyka upp.

När ingen kom tog personen hem fågeln och ringde polisen för att upprätta ett hittegodsärende. Efter en tid utvecklade personen allergi mot fåglar och lämnade över fågeln till polisen, som i sin tur tog kontakt med en person inom fågelhobbyn som hjälper till med omplacering av fåglar. Och där har Koko varit tills hon nu kommit hem till mig och Gunnar. Inte ens 2 år fyllda har hon nu kommit till sitt 5e hem. Vilket förhoppningsvis är hennes sista, Jag har henne nu på foder i ett år och jag hoppas de ska komma överens så hon slipper flytta igen.  I nu läget är hon ganska reserverad mot Gunnar även om jag sett Gunnar matat henne genom burgallret. Men när Gunnar söker kontakt och närmar sig henne så missuppfatar hon honom och tror att han kommer för att mucka gräl, så då näbbas det.

Tror inte hon fattar att hon en grå jako?

Hon är vingklippt på ena sidan så hon flyger inte något vidare en. Hon var alltså vingklippt när hon hittades i trädet vilket utesluter att hon har kunnat ta sig dit för egen maskin. Ägare 2? Har satt henne i trädet mitt i vintern och lämnat henne där?

Jag lovar dig Koko att jag och Gunnar ska göra vårt bästa för att du ska trivas hos oss så du snart kan se oss som din familj.

Och lilla Lisa du är inte glömd, jag saknar dig så mycket, det gör så ont så ont. Var jag än ser när jag är hemma så finns det minnen av dig på möbler, dörrfoder, kablar m.m. överallt där du bitit och gnagt.

25/09

Jaha en bit in i tredje veckan nu de första veckorna så tiggde Koko mat av Gunnar eller så muckat hon gräl med honom. Det var bara de två lägena när de stötte på varandra.

Gunnar som inte tycker om att bråka utan vill ha lugn och ro flög iväg när hon blev för jobbig.

De senaste dagarna har det lugnat ner sig och jag har nu tagit bort skiljeväggen i buren sen några dagar tillbaka, och de verkar fungera bra. Något som jag inte tycker är så kul är hennes ljudnivå. Har varit tvungen att gå ut när hon satt igång att härma vad jag först trodde var en fiskmås, men har fått förklarat för mig att hon härmar en ormvråk, Jag hoppas att hon slutar med det ljudet snart då det annars kommer driva mig till vansinne.

 Hon är hon mycket kelig och vill bli kliad i nacken mest hela tiden.

Då hon är klippt så måste jag flytta omkring henne då hon inte kan ta sig fram mellan buren och t.ex. utkiks platsen i fönstret. Men jag låter henne vara ifred om hon inte själv visar tecken på att hon vill bli flyttad till någon annan plats så hon får bo in sig och bli lite mer trygg här i sitt nya hem.

Hon är klippt på ena sidan och hade när hon kom hit två långa vingpennor på vänster sida, de har båda gått av då hon kraschlandat på golvet, tror tyvärr det kommer att ta lång tid innan hon kan flyga då de normalt tappar en vingpenna i taget och den nya får stöd av de gamla vingpennorna när den växer ut. Nu får de inget stöd och det är lätt att de går av.

Men hur som hels så börjar hon Gunnar komma överens och jag tror och hoppas de kommer att bli goda vänner och att hon glömmer bort hur en ormvråk låter innan hon lär Gunnar det.

14/10

Det finns små påsar med olika dofter som man kan lägga i damsugarpåsen och man vill att det ska lukta hallon eller något annat i hela lägenheten när man dammsugit. Gunnar hade ner min pepparkvarn på golvet som gick sönder för några veckor sedan jag dammsög upp pepparn så nu luktar det peppar i hela lägenheten när jag dammsugit.

21/10

dfghwebbdfty.gif

En liten foto safari i Tyresta på förmidagen, det var kul ända tills jag råkade ställa mig i bäcken.

 

Klistrar in den här intervjun med en f.d. kollega.

Intervju med en sopgubbe - eller "ett jobbigt pack" enligt Stockholm Vatten och Avfall

Förra veckan kontaktade jag en före detta sopgubbe som vi valt att kalla för David. Den första oktober löpte avtalet ut för företaget Liselotte Lööf som han arbetat på, men varken David eller hans kollegor sökte tjänst hos något av företagen som vunnit sopupphandlingen.

Varför gjorde dom inte det, vad har hänt, och vad händer i sopkaosiga Stockholm just nu egentligen?

Läs hela intervjun.

- Så gott som alla av sopgubbarna på Liselotte Lööf har valt att inte gå över till RenoNorden som vunnit upphandlingen. Hur tänkte ni där? -

- Det har varit ett kollektivt beslut mer eller mindre. Ingen vill ju gå upp i arbetstid och gå ner i lön och bli av med egentligen all bestämmanderätt. Därför är det helt orimligt att gå till RenoNorden. De är företag som vill skära våra villkor till förmån för högre aktieutdelning och det vill vi inte ställa upp på.

Sopgubbarna från Liselotte Lööf krävde i maj att dom skulle få träffa Reno för att kunna fråga hur företaget tänkt sig vid en övergång. I normala fall följer alltid sopgubbarna med vid entreprenörsbyten, och det brukar gå så smidigt att stockholmarna aldrig märker av övergången. Nu blev det inte så.

Det utkrävda mötet blev så småningom av, men sopgubbarna fick inte så mycket konkret information. Det dom fick veta var hur många tjänster som erbjöds och vad lönen skulle ligga på, men inte hur mycket arbete som skulle utföras för lönen. Först senare fick dom reda på att Reno skulle göra om trakterna och att det i framtiden skulle köras en bil mindre på varje område. David har räknat på att arbetsbelastningen i praktiken därmed skulle bli förhöjd med 30%.

Vi började prata om att sopgubbarna, eller Stockholms Sopgubbar som dom själva kallar sig, har jobbat många år ihop och hoppat runt mellan olika företag beroende på vem som under en period vunnit upphandlingen. När han fick frågan om hur kontakten ser ut idag mellan sopgubbarna så svarade han att många av dom har kontakt via onlinechattar och facebookgrupper. Men även att vissa såklart har mer personlig kontakt som inte rör frågor kring arbete.

- Hur ser du på Stockholm Vatten och Avfalls sätt att ta ansvar för sophanteringen i Stockholm? -

Davids svar var att han är en av få som haft tillgång till upphandlingen, eller rättare sagt delar av den som Stockholm Vatten och Avfall gjort med Reno och Suez.

Han skulle vilja kalla upphandlingsprocessen för korruption

- Dom har lagt allt dom har kunnat på Reno av två anledningar främst. Det ena är att Stockholm Vatten och ägaren till Liselotte Lööf inte kommit jättebra överens alla gånger. Sen så tycker ju några ledande figurer på Stockholm Vatten att vi som är Stockholms Sopgubbar har varit ett jobbigt pack. Det har dom kallat oss vid flera tillfällen.

Jag utbrast i ett skratt. Har dom verkligen sagt så?

- Javisst! Alltså, det är ju vi som gör jobbet. Det är ju vi som ska styra över våran arbetsmiljö och inte Stockholm Vatten.

Tidigare har det låtit annorlunda från Stockholm Vattens håll, och sopgubbarna har fått höra om hur duktiga dom är. Felmarginalen dom fått presenterat för sig har legat på ynka 0.02 procent. - Ändå vill dom göra sig av med oss. Då kan man ju fråga sig, varför det?

Anledningen till att sopgubbarna fått skällsord kastade på sig tror David beror på att dom stretat emot och sagt nej vid flera tillfällen när det presenterats förändringar till det sämre. Ett motstånd som retat upp folk på höga positioner. Han beskriver exempelvis hur Stockholm Vatten planerat förändringar kring sophantering, om att kärl ska sättas ut överallt utan någon hänsyn till arbetsmiljölagen.

- Det här har vi sagt nej till, och då dom försökt köra över oss. Dom har jobbat många många år med att göra sig av med oss, och nu har dom väl kanske egentligen lyckats till slut. Den här gången tillsammans med Reno.

Att RenoNorden vann alla upphandlingar tror han inte är en slump

- I dokumenten som vi har är det medkalkylerat att dom skulle sänka lönerna och höja arbetsbelastningen. Det visste Stockholm Vatten om och ändå valde dom Renos bud! Till råga på allt... Reno var redan när dom lämnade in papperna konkurshotade. Om jag skippar anklagelser, även om jag står fast vid det jag sa om korruption, så kan man säga att det var ett misstag av Stockholm Vatten att ge tilldelningsbeslut till Reno med all den här informationen. Ett företag som man kan misstänka kommer skapa problem ska enligt lagen om offentlig upphandling inte kunna vinna.

Sopgubbar har också försökt lyfta det här på en politisk nivå men tycker att processen är långsam. Vidare uttryckte David besvikelse över hur media kunnat köpa så mycket av arbetsköparnas historier och att det kunde ha grävts mer om hur upphandlingarna har skötts. Han anser att dom bör tas om.

- Upphandling vad det gäller sophämtningen är ju såklart offentlig upphandling. Men ändå har Stockholm Vatten hemligstämplat mer eller mindre hela upphandlingen.

- Hur kommer det sig att det går till såhär i offentlig verksamhet? Frågor kring sophantering handlar ju inte precis om rikets säkerhet.. -

- Nej, precis. Stockholm Vatten hävdar att det beror på konkurrenssituationen, hur nu det har med det här att göra är det väl ingen av oss som förstår i alla fall.

Jag fick berättat för mig att Stockholm Vatten har en hemlig grupp på sex personer som jobbar med upphandlingarna. Till skillnad från en vanlig offentlig upphandling där man mer eller mindre tar det lägsta budet direkt så har gruppen i det här fallet gjort på ett annat sätt.

- De räknar något som dom kallar ”mjuka poäng” eller ”mjuka värden”. Varje företag som lägger anbud har fått lämna in en företagsbeskrivning och en arbetsbeskrivning. Hur företaget drivs och sköts , hur gubbarna jobbar, miljö, villkor.. Utefter hur svaren ser ut får dom olika företagen olika många poäng, så kallade ”mjuka poäng”, och varje poäng är värt ett antal kronor. I praktiken betyder det att ett företag som lägger lägre anbud än ett annat fortfarande kan förlora eftersom dom får flera poäng, vilket gör att dom hamnar "högre i pris", enligt det sätt Stockholm Vatten räknar.

Stockholm Vatten har vägrat svara på vilka som sitter i upphandlingsgruppen, men David och hans kamrater tror sig veta vilka människor det är

- Vi tror att det dels är personer som sitter både på Sita (SITA Sverige AB har bytt namn till Suez Recycling AB, reds. anm.,) och som har jobbat på Reno, alltså riktiga jävpositioner helt enkelt. Det är det här som jag tycker att man ska försöka få fram. Om någon lyckas gräva fram namnen på gruppmedlemmarna så kan hela upphandlingen fällas och då kan jag garantera att det kommer rulla huvuden på Stockholm Vatten och bli en skandal utan dess like. Det här är korrupt, det här är jäv, det är bara det att inte vi lyckats få fram klara bevis. Stockholm Vatten och Avfall har hela tiden försökt styra om fokus på annat. Lägg gärna till att gruppen helt godtyckligt delar ut poängen. Ingen kontroll har kunnat göras och bakom anonymiteten kan dom styra vem som ska vinna utan att behöva redovisa någonting.

Efter utläggningen återkom David till ämnet om media, om att det inte grävts tillräckligt i den här frågan trots att sopgubbar lämnat över material till flera redaktioner. - Försök att få fram vilka sex personer som har gjort upphandlingen. Skulle du göra det skulle du få pris!

- Vad skulle det krävas för att få ordning på den kaotiska sopsituationen som vi ser i Stockholm just nu? -

- Rent krasst.. Det enda som skulle kunna få ordning på situationen vore om sopgubbarna som jobbade innan kom tillbaka och körde sina gamla trakter. Då skulle man få ordning mer eller mindre på en gång! Men det kommer ju aldrig ske, för så gott som ingen kommer ju att gå tillbaka till Reno. Många har ju redan gått vidare och hittat andra jobb. Men för att vara pragmatisk så skulle jag ändå vilja påstå att om man kunde se till att Reno verkligen försvann från marknaden på ett eller annat sätt, då skulle ju jobbet bli tilldelat till ett företag som kan sköta det. Liselotte Lööf har ju inte velat göra villkorsförsämringar och dom har sagt att dom skulle kunna köra vidare med alla villkor som sopgubbarna hade tidigare om dom fick tilldelningsbeslut. Det hade kunnat lösa situationen!

Stockholm kommer att få leva i kaos en lång tid framöver, tror David. Mycket talar för att han har rätt. Det är mestadels bara nyanställda sopgubbar ute och kör

- Dom vet inte var dom ska, dom vet inte hur man ska hämta, alltså dom har inte erfarenhet helt enkelt! Dessutom saknas chaufförer, så att det kommer att ta tid och det kommer bli problem. Och nu kommer vintern.. Vintern är den tuffa och jobbiga delen av året när det gäller sophämtning. Framförallt om vi får snö. Det kommer bli stora problem!

Här lämnade vi frågan om sopkaoset och David gick över till att tala om de anklagelser som Stockholm Vatten riktat mot sopgubbar

- Vi skulle kunna polisanmäla dom för förtal. Dom har gått ut och sagt i media att vi har saboterat sista veckorna, att vi saboterat sophämtningen. Att vi gjort en massa saker för att försvåra. Men det är en ren lögn. Vi har jobbat på som vanligt och vi har lämnat över precis så som vi fick det. Dom skyller på att vi har lämnat nycklar i oordning och så vidare. Vi fick nycklarna i oordning!

Jag märkte snabbt att David hade mycket att säga om nycklar och inte minst när det gäller nyckelinventering

- Sopgubbejobbet är ett lärlingsyrke. Det har alltid varit en erfaren sopgubbe och sen har det kommit en ny som blivit upplärd av den gamle.

Kunskapen om nycklarna har alltid suttit i våra huvuden. Den informationen är ju en egendom som varit vår. Dom har krävt att vi ska ha nyckelinventering och det har vi sagt nej till. Vi gör ingen nyckelinventering, vi tänker inte göra det lättare för Stockholm Vatten att ersätta oss med andra! Det var det dom ville och det var det som satte igång den här konflikten i somras.

En annan viktig sak som kom upp och som är värd att understryka extra mycket var att sopgubbarna aldrig haft någon skyldighet att delta i nyckelinventering. Det har inte ingått i deras arbetsbeskrivning att märka upp nycklar, och facket står bakom sopgubbarna i den frågan.

Innan David fick nästa fråga gav jag honom lite andrum och berättade att Stockholms Sopgubbar vunnit 2017 års pris av Arbetare till Arbetare (se stridsfonden.se, reds. anm.,). Förbundet Arbetarsolidaritet kommer hålla i en prisutdelning på ABF-huset i Stockholm den 11/11 där en prissumma på 10 000 kronor ska överlämnas till arbetarkollektivet. En event-sida med mer information om hur dagen kommer att se ut finns publicerat på Förbundet Arbetarsolidaritets facebookssida. David välkomnades naturligtvis dit och ombads sprida informationen vidare till andra som kan ha missat nyheten.

- Vad är det som gjort att ni blivit så starka som arbetarkollektiv? Ni sticker ut här i landet -

- Mm, yrket som sådant har i mångas ögon varit ett skitjobb. Och det är ju inget lätt arbete att vara sopgubbe. Och man har ju, framförallt förr, varit i en lite halvt utsatt situation i ögonen på många och det har ju skapat en sammanhållning som kanske andra inte har. Men det har ju också, för att vara lite ödmjuk, att göra med att vi haft en position, en maktposition, som andra yrkesgrupper inte har. Och då menar jag maktposition att om vi börjar strejka till exempel.. då kommer det ha väldigt snabba effekter på samhället. Alla är ju beroende av att sophämtning sköts. Och om vi sagt nej till någonting och satt oss ner och strejkat, då har vi ju fått effekt mer eller mindre på en gång!

David passar på att ge lite extra beröm till vissa sopgubbar som han inte nämner namnen på, men som han menar har varit extra bra på att hålla samman kollektivet.

- Lyxstrejk? -

När intervjun just skulle avslutas ville David prata om ordet "lyxstrejk" och hur fel det är att säga så om sopgubbarnas kamper. Han ville hälsa till alla läsare att Stockholms Sopgubbar alltid strejkat eller hotat om strejk för att få behålla sina villkor, och att det inte varit frågan om krav på högre löner.

- Det har från arbetsgivarhåll spridits lögner om att en sopgubbes lön snittar på 46 000 kronor och att arbetstiden ligger på 29 timmar. Snittlönen ligger på cirka 32 800 kronor.

När det gäller arbetstiden ska arbetet enligt arbetsmiljölagen ta 40 timmar. - Att vi sedan väljer att åka ut 05:00, att vi drar fler kärl i taget, springer mellan ställena, och inte tar lunch, etcetera, gör att vi kan komma ner i arbetstid.

- Lätt jobb? -

I vintras när det var snökaos, när skolor stängde och folk inte kom till jobbet var gubbarna ute och körde och hämtade in alla sopor som vanligt. De är ute i alla väder, året om, på alla röda dagar. När sopor pressas ner i bilens gap så kan det spruta ut bajsblöjor, blodiga tamponger, ruttet kött, fluglarver, sur mjölk och mycket annat som man inte vill ha på sig. Folk har skurit sig och till och med fått nålstick. När det hänt har gubbarna dragit isär påsar för att försöka få reda på vad det är som man skadat sig på. Dom som stuckit sig på gamla sprutor har fått bege sig till vårdcentralen, tagit prover, och hållit tummarna att det inte är något farligt som Hepatit C eller HIV.

- Folk tar oss för givet, ingen märker att vi finns, förutom när vi inte kommer! Därför är det så jävla oförskämt när folk kallar oss lyxstrejkare!

Redaktionen tackar David för intervjun och önskar lycka till med allt i framtiden.

Skrivet av Johannes

 

Koko.

Jag vet allvarligt talat inte om jag orkar mycket mer?

Hon är jättego och hon och Gunnar kommer bra överens och jag är så glad för deras skull. Hon är kelig och snäll Men hon för ett djävla liv från det ljusnar på morgonen tills det blir mörkt, när hon kom hit var det ormvråken hon härmade men det har hon slutat med men hon har ett pip/skrik som skär i öronen som hon använder sig av ca var 10e sekund ibland timmar i sträck Jag kan inte läsa, se på tv eller prata i telefonen när hon sätter i gång.

Mina nerver är på utsidan av kroppen. I skrivandes stund sitter hon i mörkret på toaletten vilket tyvärr ofta är det ända sättet att få lite lugn och ro när jag är hemma. Blir inte förvånad om det någon dag kommer ett brev från hyresvärden där det står att grannar klagar för oväsendet från min lägenhet, När det gäller mitt somarställe på Gålö Camping så blir jag med stor sannolikhet vräkt om hon sitter där och skriker timmar i sträck i sommar.

Men håller tummarna för att det är något övergående då hon och Gunnar på den korta tid hon bott här har blivit så tajta.

Och ja jag saknar min lilla Lisa något fruktansvärt och tårar rinner fortfarande ganska ofta, även nu.

Har en fågel lampa och en vanlig ovanför buren som är på mellan kl 09:00- 20:00 som styrs av en timer, var uppe nu för någon natt sen för att gå på muggen och upptäckte att lamporna lös mitt i natten? Det som hänt är att min robot dammsugare har kört på timern och tryckt in några stift så lampan har tänds mitt i natten och lyst i en timme.  Stackars fåglar hur länge har det här pågått? Har nu robot säkrat timern.

30/12 

Efter 3 månader får Stockholms vatten och avfall 400 reklamationer varje dag om utebliven sophämtning.

Det är en svår årstid att jobba i. Det kan växla mellan blankis, snö och barmark. Det är en process att lära sig jobbet, säger Peter Gran på Stockholms vatten och avfall.

Vilket skämt, det finns ju ingen snö, Det verkar vara slut på saker att skylla problemen på nu. Fixar de inte att köra trakterna nu efter 10 veckor med 3 man på varje bil hur ska det då gå om det kommer en massa snö?

Stockholms vatten/Stockholms skattebetalare har under de här 10 veckorna köpt tjänster av Ragn-Sells för 9 miljoner kronor. Sopbilar som är ute och stöttar Reno norden på kvällar och helger.

Wiklunds Åkeri har ställt ut containrar runt hela stan vad de kostat Stockholms skattebetalare vet jag inte. Hade vi Stockholms sopgubbar fått behålla vårt poänglönesystem så hade sophämtningen fungerat som vanligt utan några som helst problem och till en mycket lägre kostnad för Stockholms skattebetalare.

                                                       www.transportarbetaren.se/dom-i-sopkonflikten-faller-den-7-februari/

Rättegången är nu klar och dom meddelas i februari.

 

                                                           www.transportarbetaren.se/det-som-aldrig-kom-fram-i-ad/

 

Ja 2017 lider mot sitt slut allt var bra tills Lisa gick bort i juli.

5 månader har gått jag saknar henne så mycket och jag vill att hon ska komma hem.

Ingen som säger Hej fåglarna när jag kommer hem,

Ingen som sitter och knaprar näbb i mitt knä på kvällarna.

Ingen som hoppar jämfota på golvet och säger, är det roligt.

Ingen som landar på min axel när jag öppnar kylskåpet och frågar om det är gott.

Hon var en liten pajas alltid något på gång, oftast något bus och spår efter det finns i hela lägenheten.

Svårt att glömma och gå vidare då hon även dyker upp på Face Book när det presenteras något minne där hon är med.

Gunnar är en tröst och han fungera bra med sin nya tjej, Koko. Hon för ett djävla liv stuntals, det blir bättre och bättre då jag upptäckte att hon utan att visa det med kroppsspråket skrek för hon ville bli flyttad på då hon inte kan flyga och inte törs gå på golvet och hon blir sittandes där jag sätter henne.

Men hon lider av svår mundiare och kan inte vara tyst långa stunder, även på mornarna när jag går till jobbet börjar hon låta fast jag inte tänder och det är kolsvart i lägenheten. Hon är inte lika petig med maten som hon var förut då hon nu har förstått att jag inte försöker förgifta henne, Gunnar matar henne varje dag och hon går runt i cirklar och säger eee eeee eeee hon är inte 2 år än och börjar redan tänka på sex?

De fungerar skitbra tillsammans och jag hoppas verkligen att hon lär sig att man kan vara tyst även när man inte äter på något.

Hon älskar att duscha och det går inte att få bort henne från duschpinnen om jag inte stänger av vattnet först.

Ja nu vet jag inget mera gått nytt år alla!

 

 

 

 

 

Tillbaka.